V Čechách se původně nacházelo šest oblastí: Pražská, Čáslavská, Mělnická, Mostecká, Roudnická a Žernosecká. Na Moravě oblastí deset: Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická, Podluží, Strážnická, Bzenecká, Mutěnická, Kyjovská, Uherskohradišťská a Brněnská. Z některých z nich vznikly podle nového zákona vinařské podoblasti, ke kterým byly přičleněny vinařské obce z jiných bývalých oblastí. Na starších lahvích najdete ještě původní označení.
Bezkonkurenčně největší vinařskou obcí u nás jsou Velké Bílovice s 804 ha. Ty samotné mají víc vinic, než je vysazeno v celých Čechách. Celá Mělnická podoblast by se dostala až na osmé místo mezi moravskými vinařskými obcemi.
Ještě před vstupem České republiky do EU se podařilo vysadit tisíce hektarů vinic. V současné době se dvě vinařské oblasti České republiky rozprostírají na ploše přes 18 tisíc hektarů, na nichž hospodaří na 18 tisíc vinohradníků.
Zákon č.321/2004, resp. vyhláška 324/2004 stanovila nové členění na dvě produkční oblasti: Čechy a Morava a šest podoblastí: Mělnická, Litoměřická, Znojemská, Slovácká, Velkopavlovická a Mikulovská.
Dnes se víno v Čechách pěstuje na jižních svazích Českého středohoří nad řekami Labe a Ohře - zejména v okolí Mělníka, Roudnice nad Labem, Litoměřic, Mostu, ale také Kutné Hory, Karlštejna a Prahy. Vína jsou tu voňavější, ale také kyselejší.
Česká vinařská oblast
PODOBLAST MĚLNICKÁ
343 ha vinic v 37 vinařských obcích, 2,4 % vinic ČR
Vedle mělnických vinic s proslavenými pinoty sem patří i vinice pražské, kutnohorské, čáslavské a Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně.
PODOBLAST LITOMĚŘICKÁ
288 ha vinic v 29 vinařských obcích, 1,5 % vinic ČR
Je nejmenší vinařskou podoblastí v ČR. Patří do ní i vinice na Mostecku s čedičovým podložím. Z okolí Roudnice nad Labem a Žernosek, kde je v podloží pískovec i opuka, pocházejí vína s bohatou mineralitou. Nejrozšířenější odrůdy jsou Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.
Moravská vinařská oblast
PODOBLAST ZNOJEMSKÁ
3462 ha vinic, 91 vinařských obcí, 19,2 % vinic ČR
Chladnější klima na hranici Českomoravské vysočiny zajišťuje především zajímavá, aromaticky a chuťově výrazná bílá vína z odrůd Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Sauvignon. Známá je například vinice Šábes v meandrech řeky Dyje. V části dolnokounické se daří červeným vínům, především odrůdám Svatovavřinecké a Frankovka.
PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ
5143 ha vinic, 75 vinařských obcí, 27,5 % vinic ČR
Mírné svahy Hustopečské pahorkatiny se vlní za největší vinařskou obcí ČR Velké Bílovice a pozvolna klesají k Brnu. Sprašovo-jílovitá půda dodává vínům dostatek minerality a díky příznivému podnebí se zde rodí dobrá vína jak červená (Frankovka, Modrý Portugal, Zweigeltrebe), tak i bílá (Veltlínské zelené, Tramín, Neuburské).
PODOBLAST SLOVÁCKÁ
4514 ha vinic, 115 vinařských obcí, 24,1 % vinic ČR
Velice různorodá podoblast, která zahrnuje jak okrajové polohy v kamenitém podhůří na severu, tak i nížinné jílovité vinohrady na jihu Moravy u hranic se Slovenskem.
Rozmanitost terénu i klimatu dává vzniknout celé plejádě zajímavých bílých i červených vín. Třeba Muškát moravský z Polešovic nebo Cabernet Moravia, který vznikl v Podluží. Známá a znovu dobrá je Bzenecká lipka či Blatnický Roháč.
PODOBLAST MIKULOVSKÁ
4737 ha vinic, 30 vinařských obcí, 25,3 % vinic ČR
Nejteplejší oblast s bělostnými svahy Pálavy je pro vinohradnictví přímo předurčena. To už věděli vojáci římských legií, kteří zde vysadili první vinice. Dostatek slunce a vápenitá půda dávají vzniknout vínům vhodným i pro přípravu šumivých vín. Mimořádně se zde daří bílým odrůdám Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Miller Thurgau a Rulandské šedé. Vesměs vynikající je zde zrozená Pálava.
Vyzráli jsme na Francouze (V.Ž.)
Část „Vyzráli jsme na Francouze“ je citací ze seriálu článků V.Železného pro portál „Lidovky.cz“, z roku 2005.
Morava, kde to je?
Morava, kde to je? Vykřikl na mě nakonec zoufalý Patrik Leflaive se sklenicí v ruce. V té sklenici bylo pro něj cosi jako zjevení. Byl to pravda Pinot noir, tedy Modrý burgund. A zjevně byl nejen skvělý, ale zcela mimořádný. Ale nebyl z Burgundska. Což pro jednoho z nejvěhlasnějších burgundských a francouzských vinařů bylo nepochopitelné. Z celého světa mu posílají Pinoty noir, a stále to není ono. A najednou přijede nějaká podivná dvojice odkudsi z východní Evropy (my říkáme střední) a přiveze tenhle zázrak, vonící po višních v čokoládě a také po sušeném fíku.
Začalo to ale jako běžná návštěva v burgundském vinařství, promiňte, v jednom z nejlepších burgundských vinařství Leflaive. Byli jsme s Konstancií předem ohlášeni významným a tradičním dovozcem burgundských vín do Německa, a to už je nějaké doporučení. Takže jsme čekali červený koberec a netrpělivě přešlapujícího Patrika Leflaiva. Omyl, jsme v Burgundsku. Tady si na ceremonie nepotrpí. Přijeli jsme do vinařství a vzápětí venku zaburácel Harley. Do jednoduché kantýny vešel v kůži oděný mladík a řekl: „Já jsem sklepák od Leflaiva a mám vám předvést naše vína.“ Zdvořile jsme potlačili zklamání: „A pan Laflaive nebude?“ Jen se tak pousmál: „Oficiálně vám mám říci, že možná bude. Ale upřímně vám říkám, Patrik nepřijde, on návštěvy nemá rád a na doporučení nedá.“
Překvapení z Moravy
Prezentace byla ovšem velmi profesionální. Ještě před ní jsem sklepákovi s omluvným výrazem podal půllitrovou láhev Pinotu noir z Mikulova: „Víno od nás,“ s tím, že jsme chtěli, aby je Patrik Leflaive, nebo sklepák také ochutnal. Jen se ušklíbl, byl na to zvyklý. Zamumlal cosi, že pinoty tam vozí k ochutnání všichni a z celého světa, a také něco v tom smyslu, že je stejně nikdo neumí, jen oni v Burgundsku. Téměř štítivě přelil víno do karafy a tu potupně odstavil na parapet okna.
Přechutnali jsme báječná bílá, přešli k červeným a později, když jsme byli u ročníku 1999, ukázal jsem opět na karafu s našim pinotem. Sklepák si ji z povinnosti nalil do sklenice a zpozorněl. Přivoněl a ztuhl. Ochutnal, vrhl se k telefonu a cosi vzrušeně brebentil burgundskou francouzštinou, poznali jsme jenom „Pinot“ a „Tchequie“. Otočil se k nám: „Patrik tu bude za pět minut.“ Za tři minuty se do kantýny vřítil chlápek v manšestrových kalhotách, kostkované košili, s bekovkou na hlavě a červeným frňákem, Leflaive! Uchopil sklenici s pinotem z Mikulova, přivoněl, ochutnal a zmohl se na jedinou otázku: „Odkud to je?“. Jen jsem odtušil: „Z Mikulova“. Následovala otázka „Kde to ale je?“ Pokračoval jsem stejně samozřejmě: „No přece na Moravě“. A pak už Leflaive zoufale a rezignovaně: „Morava, kde to je?“ Mikulovský Pinot 99 nám otevřel dveře. Z Leflaiva se náhle stal nejpozornější hostitel, prošel s námi své nejlepší vinice v Puligny včetně Chevalieru i Montrachetu, dokonce nás pustil do celé technologie. Ve vzduchu ale i pro nás zůstala viset ta otázka, „Morava, kde to je?“
Více vína, méně kořalky
Dokud se totiž ve světě budou takto ptát, jsou naše vína odkázána až do druhé nebo třetí ligy. Trochu jsme si to zkomplikovali i novým vinařským zákonem. Kdysi jsme měli oblasti na úrovni skutečně vinařských regionů s jasně odlišným charakterem půdy a s odlišnou odrůdovou preferencí: Mikulovskou, Znojemskou, Velkopavlovickou... Ještě dříve, než jsme dokázali marketingově upevnit v povědomí milovníků vína rozdíly mezi nimi, ponížili jsme tyto oblasti na podoblasti. A za oblast jsme prohlásili Moravu. A také Čechy. Mimochodem, často se mne ptáte, proč stále mluvím jen o moravských vínech? Protože vína z Čech téměř nejsou.
Máme dnes u Evropské unie úředně registrovaných 19,2 tisíce hektarů vinic. Z toho jen necelá 3% jsou v Čechách. Přes 97% vína produkuje Morava. Všechny vinařské podoblasti v Čechách dohromady sotva vydají na jednu větší vinařskou obec na Moravě. Mimochodem, nebývalo tomu tak v historii, ale o tom až později. Musíme se zkrátka vrátit do povědomí milovníků vína na celém světě. Máme na to. Morava je unikátní oblast a zejména Mikulovsko je klimaticky a půdními charakteristikami srovnatelné s Chablis a dalšími asi šesti špičkovými oblastmi v Evropě.
Ve světě máme ovšem oprávněnou pověst pivařů a společně s Belgií a občas s Bavorskem a Irskem soupeříme o první místo ve spotřebě piva na jednoho obyvatele. Zpravidla jsme první. Pověst pivařské země samozřejmě příliš neprospívá věhlasu našeho vína. Zkrátka, jste-li na pivo, tak se držte svého kopyta, jaképak víno. Cožpak se víno vyrábí v Belgii? Ale i u nás je už patrná tendence k vyšší rafinovanosti než jen „pivo piji ke všemu“. Poslední statistiky zaznamenaly roční růst spotřeby piva o tři procenta (a stejně si myslím, že ta tři procenta vypili Britové, kterými jsou napěchovány levné lety z Anglie a Skotska do Prahy). Víno za stejné období ovšem zaznamenalo desetiprocentní nárůst. Kořalečky poklesly o dvě procenta. Pomalu se začínáme blížit průměru západní Evropy. Souvisí to se změnou životního stylu. V lepší restauraci už občas jíme menu o více chodech a ne ke všemu se hodí pivo. Občas si dokonce dáme sýr na závěr. Pití vína začíná být příjemně módní záležitostí, patří jaksi k lepšímu tónu. A je to také velmi evropské, vždyť v Evropě se vypije přes 60 procent veškerého vína, vyrobeného na světě.
Mýtus o Buškovi z Velhartic
Traduje se, že révu k nám dovezl osvícený Karel IV. Však znáte ten dojemný a nesmyslný příběh s Buškem z Velhartic (mimochodem příběh marketingově velmi pochybný!). Karel k nám jistě také dovezl révu, ale nebyl první. Na jižní Moravě se vinná réva pěstovala mnohem dříve. Do okolí Mikulova, do míst, kde měla římská legie stálý tábor v Mušově, ji dovezli už na přelomu našeho letopočtu Římané. Dobře udělali. Ale Karel IV. nebyl ani prvním vysazovatelem révy v Čechách. Ostatně, císař to musel vědět. Vždyť k základní ikonografii naší země už tehdy patřil obraz jeho předka, knížete Václava, českého patrona, jak bos a s vykasanou suknicí šlape hrozny v kádi. A první přímá písemná zmínka o vinohradech v Praze pochází z roku 1197.
Roku 1348 se ale Karel IV. rozhodl ke dvěma významným počinům. Založil první univerzitu na sever od Alp a nechal dovézt z Burgundska nejkvalitnější révu do Čech a dal ji vysadit kromě jiného i v okolí Prahy. A tak kolem roku 1400 představoval u nás Pinot noir přes 90% všech vinic a pilo se tedy hlavně červené a jistě dobré, protože klimatické poměry byly úplně jiné. Bylo tu mnohem tepleji. Bušek z Velhartic, ani císař Karel nemuseli nijak trpět ani pracně uvykat nedozrálému vínu, jak mylně naznačuje ta známá trochu upatlaná scénka z Nerudovy básně. Stejně tak v Čechách dozrávala réva skvěle ještě za melancholického císaře Rudolfa II. Rád se dívám na půvabnou Hagenbergovu rytinu Prahy z roku 1586, která visí nad mým pracovním stolem. Celý Petřín je tam jedna velká vinice a réva pokrývá dokonce i jihozápadní svah pod Hradem nad Jelením příkopem u dnešních Chotkových sadů. A Rudolf II. si nejen pochutnával na Modrém burgundském z jižních zahrad pražského Hradu, ale ještě na konci 16. století ve své císařské zahradě v Brandýse experimentuje s fíky a dalšími subtropickými plody. V roce 1571, tedy čtyři roky před jeho korunovací českým králem, bylo jen v Praze vyprodukováno 500 tisíc českých věder vína a v pražském okolí dalších 200 tisíc věder. Na Moravě bylo vinic přes 30 tisíc hektarů.
Poklady z Moravy (V.Ž.)
Část „Poklady z Moravy“ je citací ze seriálu článků V.Železného pro portál „Lidovky.cz“, z roku 2005.
Minule jsme mluvili o tom, že Karel IV. nemusel poslouchat poučování od Buška z Velhartic, protože naše víno pravděpodobně nebylo tak trpké, jak praví legenda. Na území dnešní České republiky bylo totiž tepleji než v současnosti. A to o tolik, že císař Rudolf II. spokojeně popíjel pražské burgundské a zahradníci ještě na konci 16. století neváhali experimentovat s pěstováním fíků a subtropického ovoce.
O pouhých 130 let později v Čechách už stěží dozrávala jablka. Tradičně máme tendenci vše svádět na třicetiletou válku, která prý u nás téměř způsobila zánik vinařství. Válka je ale zatím přece jen zanedbatelný faktor ve srovnání s přírodními vlivy.
Historikové zpravidla neberou vážně výzkumy přírodovědců, a tak pomíjejí údaj, že v během první poloviny 18. století Evropu náhle postihla tak zvaná „malá doba ledová“, s prudkým poklesem teplot. A vlámským obrazům v té době začaly namísto kvetoucích krajin a vinic dominovat výjevy s bruslením na zamrzlých řekách a rybnících. Ve střední Evropě došlo ke klimatickému zlomu. On má na svědomí skutečnost, že teplomilné odrůdy révy u nás zanikaly.
Ostatně o tom, že to nebyla třicetiletá válka, svědčí i místní mikulovská pověst, která tvrdí, že obří sud ve sklepě mikulovského zámku, mimochodem největší sud na našem území, byl tak velký a plný vína, že ho po dobytí města nebyli schopni vypít dokonce ani Švédové, a to už je co říci.
Co dozraje po době ledové?
Teprve dnes se pomalu z této klimatické deprese vymaňujeme a možná všechny řeči o skleníkovém efektu ve skutečnosti souvisejí jen s ústupem „malé doby ledové“. A ještě jsme nesporně nedosáhli ani průměrných teplot, které u nás panovaly v období dvou století, mezi vládou Karla IV. a Rudolfa II. Nedosáhli jsme ani výměry vinic za Rudolfa. Máme přes 19 tisíc hektarů.
A to bývalo hůře. V roce 1925, po několika desetiletích souboje s dřevokazem, malou, téměř neviditelnou mšicí, žijící na kořenech révy, zavlečenou do Evropy z Ameriky, přežívalo na Moravě jen něco přes čtyři tisíce hektarů a v Čechách 300 hektarů vinic. Jsme-li stále ještě trochu v „malé době ledové“, mohou pak na Moravě dozrávat hrozny pro červené víno, a bude červené víno z Moravy vůbec k pití? Jednou z tradovaných pověr je, že zatím nikoli. Omyl. Samozřejmě tu nemá co dělat hodně jižní Cabernet, ale ranější odrůdy dozrávají spolehlivě.
Možná nás jednou překvapí Merlot, ale už bezpečně víme, že velkopavlovická Frankovka je poklad, který budeme postupně objevovat. V okrajových oblastech zastane asi stejnou úlohu Zweigeltrebe. Na Mikulovsku se prakticky nestane, že by Modrý burgund, tedy Pinot noir, nedozrál do přívlastku. Vápencová půda Pinotu noir vůbec nevadí, naopak, a obsah cukru bývá stejný jako v Burgundsku! Ředitel mikulovského vinařství (odkud byla láhev, jíž jsme okouzlili francouzského vinaře Patrika Leflaiva) a tvůrce jeho vín Jarek Gala vždy, když vznikne pochyba, říká: „Němci to tak dělali“ (míní tím německy mluvící obyvatele Mikulova a okolí, kteří byli vysídleni po roce 1945 do Rakouska). „Měli tu pinot noir, tak to musí fungovat.“ Má pravdu. Staletou historii ve vinařství nesmažete nějakou pověrou!
Chutná – nechutná
Naše vína samozřejmě nepřežijí, pokud vsadí na to, že budou špatná a drahá, byť budou mít obratný marketing a barevné etikety se svůdnými secesními slečnami nebo vtíravou televizní reklamu. Nakonec ho konzument odhalí. Ono totiž neomylně platí: chutná - nechutná! Naše vína nepřežijí, pokud vsadí na to, že budou špatná a levná. Narazí na konkurenci slušných ale levných vín z celého světa. A nemusí to být ani víno chilské. Brzo objevíme červená bulharská, která díky novým investicím Britů a Američanů stoupají rok od roku v kvalitě a přitom v ceně rostou mnohem pomaleji.
Naše selská vína a vína malých vinařů nepřežijí, pokud jim neposkytneme zákonem výhodnější podmínky zdanění a vůbec pokud je nebudeme zákonem hýčkat. A bez nich zas nepřežije místní kolorit a vinařská turistika ani cyklostezky. Nebo se vinařská turistika opět promění v odpudivé hromadné autobusové zájezdy do obřích vinařských podniků, jako před rokem 1989.
Nepřežije, alespoň doufám, „naše“ víno od obratných vinařských alchymistů, kteří zapomínají, že víno se dělá na vinici, a kteří z jakékoli suroviny, třeba páchnoucího namacerovaného moldavského hroznu, pomocí rafinované technologie a různých přísad nakonec vyrobí jakési „moravské“ víno. Šikulové, kteří do láhve s moravskou etiketou lijí víno z břečky, zmasakrované dlouhou přepravou z Kišiněva. A pak ji klidně vydávají celní správě za stolní hrozny dovážené jako ovoce, aby se vyhnuli clu. Doufám, že časem, po nutné změně zákona, nepřežije ani „moravské“ víno z bezcelně dováženého moštu z Rakouska, tedy z Evropské unie. Z moštu často více než dvakrát až třikrát levnějšího než naše produkce, protože z moštu nekorektně dotovaného unií.
Moravská vína přežijí, pokud budou z moravského hroznu. K tomu je ale potřeba změnit zákon a provést klasifikaci vinic. Bude-li stanoveno, že z té které vinice, podle kvality, lze vyrobit ročně jen přesné množství lahví vína, ztratí smysl dovážet mošt nebo hrozen ze zahraničí. Nebude už možné vydávat ho za moravské víno. To chce ale odvahu legislativců a ministerstva. Jenže ti všichni jsou ve vleku obřích výrobců vína, kteří pro produkci svých mnoha milionů lahví potřebují míchat naše hrozny s dováženými.
Moravská vína přežijí, pokud nabídnou originální vůni a chuť, pokud se nebudou stydět za svůj charakter, za své kyselinky. Pokud se nebudou snažit být jako víno odněkud odjinud. Nikdo nestojí o napodobeniny. Naše vína to budou mít těžké, pokud nebudeme ctít staré vinice. Jen obtížně dosáhneme na špičku, budeme-li donekonečna spoléhat na ještě nedomrlé panenské víno nebo víno z mladých vinic. Nedostatek úcty ke starým vinicím, které už méně plodí, u nás poznamenal dvě generace vinařů.
Na původní rozlohy vinic, které jsou dědictvím Karla IV. a Rudolfa II., už ovšem stejně nikdy nedosáhneme. Brání nám nesmyslné kvóty Evropské unie, které jsme tak poníženě podepsali, jen abychom rychle vstoupili do unie. A to jsme rádi, že jsme dosáhli alespoň těch 19 tisíc hektarů. Ale zaplatili jsme krutou cenu. Spěchali jsme s obnovou vinic a překotně je vysazovali na nesmyslných místech a s nevhodnými odrůdami. Naši slovenští bratři byli prozíravější, vyjednali si odklad a dnes v klidu doplňují své vinice.
Moravské víno má dnes mnoho nepřátel. Nekorektní výrobce, regulátory EU, podvodné dovozce dotovaných hroznů, plísně, mšice a také zelené ochránce přírody. Nemám rád ani mšice, ani ty ochránce. Jejich arogance bývá nezměrná (nikoli mšic). Je to další důvod, proč neumíme obnovit naše nejlepší viniční tratě. Jako původní přírodu dnes totiž zelení ochránci v mnoha místech chrání druhotné druhy rostlin a živočichů na terasách, které byly kdysi pracně a uměle člověkem vytvořeny pro pěstování vína (v 50. letech zpustly, protože se nedaly družstevně obdělávat pomocí traktorů).
Poslední poznámka. Víte, co také pomůže přežití moravského vinařství? Zákon o silničním provozu, který konečně opustí stupiditu, kterou jsme s ostatními postkomunistickými zeměmi zdědili z minulého režimu, a sice povinné 0 promile alkoholu v krvi při řízení auta. V Evropě, nezasažené všeregulujícím komunismem, smíte řídit auto, máte-li, podle země, od 0,4 do 0,8 promile. Takže sklenička vína k jídlu je bez problému, ostatně její vliv na pozornost je zanedbatelný.
Vinařský region Čechy
Dnes se víno v Čechách pěstuje na jižních svazích Českého středohoří nad řekami Labe a Ohře, zejména v okolí Mělníka, Roudnice nad Labem, Litoměřic, Mostu, ale také Kutné Hory, Karlštejna a Prahy. Vína jsou tu voňavější, ale také kyselejší.
Historické členění podoblastí bývalo Čáslavská, Mělnická, Mostecká, Pražská a Žernosecká. V současné době je podle zákona č.321/2004, resp. vyhlášky 324/2004 stanoveno nové členění na dvě podoblasti, Mělnickou a Litoměřickou.
Vinařský region Morava
Vinařský region Morava se rozkládá na jihu tohoto historického území, jež se vyznačují velmi rozdílnými podmínkami pro pěstování révy a proto i značnou variabilitou typických odrůd a charakteru vín. Proti severněji položenému regionu českému je jižní Morava podstatně teplejší a tím vhodnější pro pěstování révy, zvláště některých odrůd, které se v Čechách prakticky vůbec nevyskytují.
Z geologického hlediska se jedná o značně různorodý region ponejvíce charakterizovaný Karpatskou předhlubní, jež na západě (Znojemsko) hraničí s masivem Českomoravské vrchoviny a na východě (Strážnicko) s Bílými Karpatami. Z převážně rovinaté, mírně zvlněné krajiny zde vystupuje severní výběžek alpské oblasti, „teplé srdce moravského vinařství“, pohoří Pálava a oligocénní Chřiby.
Historické členění podoblastí bývalo Brněnská, Bzenecká, Kyjovská, Mikulovská, Mutěnická, Podluží, Strážnická, Uherskohradišťská, Velkopavlovická a Znojemská. V současné době je podle zákona č.321/2004, resp. vyhlášky 324/2004 stanoveno nové členění na čtyři podoblasti:
- Znojemská
- Slovácká
- Velkopavlovická
- Mikulovská
Z tradičních odrůd jsou tu pěstovány
bílé: Ryzlink rýnský a vlašský, Müller Thurgau, Tramín, Veltlínské zelené, Neuburské či Sauvignon
modré: Frankovka, Svatovavřinecké, Burgundské či Portugalské. V posledních desetiletích se zavádějí i nové odrůdy jako André či Cabernet – Sauvignon.
Znojemská oblast
Vinařské obce:
Bantice, Bohutice, Borotice, Božice, Branišovice, Břežany, Chvalovice, Citonice, Damnice, Dobelice, Dobřínsko, Dobšice, Dolenice, Dyjákovice, Dyjákovičky, Dyje, Džbánice, Havraníky, Hevlín, Hnanice, Hodonice, Horní Dunajovice, Hostěradice, Hrabětice, Hrádek, Hrušovany nad Jevišovkou, Jaroslavice, Jezeřany-Maršovice, Jiřice u Miroslavi, Krhovice, Křidlůvky, Kubšice, Kuchařovice, Kyjovice, Lechovice, Litobratřice, Mackovice, Miroslav, Moravské Kninice, Moravský Krumlov, Nový Šaldorf, Olbramovice, Oleksovice, Petrovice, Podmolí, Práče, Pravice, Prosiměřice, Rybníky, Skalice, Slup, Stošíkovice na Louce, Strachotice, Suchohrdly u Miroslavi, Šanov, Šatov, Šumice, Tasovice, Těšetice, Trnové Pole, Troskotovice, Trstěnice, Tvořihráz, Únanov, Valtrovice, Vedrovice, Velký Karlov, Vémyslice, Višňové, Vítnoce, Vrbovec, Výrovice, Znojmo, Želetice, Žerotice
Vinařským střediskem je město Znojmo, poddolované spletí mohutných vinných sklepů. V blízkosti města se táhnou prvotřídní viniční polohy od „Kraví hory“ směrem na Hnánice. Jsou chráněny zalesněnými návršími od severozápadu a bývaly středem zájmu vinařících měšťanů.
V nedalekém Šatově je zpracovatelský podnik Znovín a.s. Podél jižní hranice s Rakouskem se táhne řada význačných viničních poloh přes Vrbovec, Ječměniště, Jaroslavice až do Hrušovan nad Jevišovkou. Severně od Znojma leží Přímětice, ve střední části Znojemska leží několik význačných viničních celků na Únanovce a Jevišovce se známými vinnými sklepy v Lechovicích. V severní části oblasti jsou vinice roztroušeny po příhodných jižních svazích kolem Horních Dunajovic, Hostěradic, Bohutic, Olbramovic, Jezeřan, Rybníků a dalších.
Znojemsko leží v dešťovém stínu Českomoravské vrchoviny tvořené prahorními útvary, jejichž výběžky daly na mnohých místech vzniknout štěrkovitým půdám význačných pro pěstování Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného. Jejich vínům dodávají zvláštní kořenitý charakter a širší spektrum aromatických látek. Jinde jsou prvohory překryty mocnějšími návějemi spraší vhodných pro odrůdu Miller-Thurgau a Ryzlink vlašský, případně Veltlínské zelené jemného typu s lipovou vůní. Z nových odrůd pak pro výrazně aromatickou odrůdu Pálavu. Na chudších půdách v prvotřídních polohách si získal svoje primární postavení znojemský Sauvignon.
Znojemsko je hlavně oblastí bílých aromatických vín. Jejich aromatické látky se na keřích révy příznivě vytvářejí v poněkud vyšší nadmořské výšce viničních tratí, které jsou na jižních svazích vystaveny intenzivnímu slunečnímu záření, ale občas omývány vpády studeného vzduchu z vysočiny, takže tu hrozny zrají pomaleji, ale zato vysoké jakosti a aromatičnosti.
Znojemské vinobraní
První historické vinobraní se ve Znojmě uskutečnilo v roce 1966. S nápadem tehdy přišel dnes již nežijící pan František Koukal. Cílem akce mělo být kromě zábavy také posílení národního vědomí a připomenutí slavné minulosti Znojma i vymanění znojemského vína z nadvlády Mikulova. V tehdejším Československu měla některá vinařská města již svou každoroční vinobranickou tradici. Tyto akce byly programově dost podobné a stereotypní. František Koukal chtěl vytvořit něco jedinečného. Jeho láska ke Znojmu, touha po originalitě, smysl pro atraktivnost, slavná minulost královského města na Dyji a jedinečné městské středověké prostředí daly vzniknout scénáři velkolepého Znojemského vinobraní v historickém duchu. Ještě předtím musel několik roků hledat poučení v archivech a historické literatuře.
Historie praví, že v roce 1327 přišel do Znojma zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi udatný český panovník Jan Lucemburský. A právě tato epizoda se stala stěžejním tématem Znojemského vinobraní. Král Jan byl znám jako velký milovník turnajů a ničím jiným se nemohli Znojemští svému králi víc zavděčit. Proto uspořádali velkolepou podívanou s rytířskými kláními. Zda se sám král zúčastnil turnaje coby bijec, o tom kroniky mlčí. Z jeho panování je známo pouze to, že se v Čechách nikdy dlouho nezdržel. Většinou pobýval za hranicemi a pomáhal svým sousedům ve válkách. Do českých zemí se vracel, jen aby naverboval nové vojáky a nabral peníze na jejich žold. Panování nechával na jiných. Aby měl peníze na válečné výpravy, zastavoval královská města. Jak žil, tak i zemřel. Naposledy bojoval v bitvě u Kresčaku na straně Francouzů proti Angličanům. Byl už úplně slepý, a když mu v jeho počínání chtěli zabránit, zvolal prý: „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal!“ Dal přivázat svého koně ke koňům rytířů své družiny a s mečem v ruce v boji padl.
Scénář vinobraní pro Znojmo byl tedy na světě, ale nebylo jednoduché jej realizovat, neboť tehdejší „mocipáni“ usoudili, že ideově nevyhovuje. Pochopení našel pan Koukal až u obchodních organizací Restaurace a jídelny, Jednoty a Pramenu. Zapojily se i státní statky. Akce se rozjela naplno. Musely se sdružit velké finanční prostředky, sehnat kostýmy, postavit kulisy, secvičit program, zapůjčit koně.
Hlavním výtvarníkem byl tehdy Miroslav Smutný z keramických závodů. Díky obětavosti hlavně jednotlivců se mohlo v prvním slavnostním průvodu Znojemského vinobraní v roce 1966 představit divákům 306 historických postav. V přízemí domů v historickém jádru města vzniklo na 50 „mázhauzů“, kde se podávalo k pití víno a burčák. Šlo tehdy o akci neziskovou, spíše propagační. Vstupenka do areálu stála tehdy 8,- Kčs a 1dcl sudového vína bylo za 2 –2,50 Kčs.
Byly postaveny čtyři městské brány a na jejich cimbuří stáli zbrojnoši. Halapartníci hlídali u všech vchodů a vjezdů do centra. Každou hodinu se na věži ozývali trubači. V mohutném historickém průvodu jeli na koních rytíři, dvorní dámy, konšelé s pány radními, lučištníci, trubači, sokolníci, zbrojnoši, řemeslné cechy. Po tři dny žilo Znojmo veselím. Ulicemi proudily davy lidí, na náměstích hrály kapely, tancovalo se, na rožních se opékala kuřata a další pečínky. Na stadionu TJ Znojmo probíhaly rytířské turnaje. Ve Znojmě se tehdy zrodilo něco, co nemělo obdoby široko daleko. Přišla léta normalizace a ve Znojmě museli přeorientovat účinkující na ideologicky nezávadné husity. Předvádělo se založení Tábora, což pravda se Znojmem nemělo příliš společného. A také na dlouhých 17 let Znojemské vinobraní „usnulo“.
K obnovení tradice se město vrátilo až v roce 1990. Ale muselo se začít úplně od začátku. Nebylo nic, kulisy, kostýmy, vybavení. Náklady šly do miliónů korun, ale dobrá věc se podařila a zajímavá tradice je obnovena.
Na tradiční Znojemské historické vinobraní jste všichni samozřejmě zváni. Na atraktivní podívanou, dobré jídlo a především pití. Večerní průvod Jana Lucemburského s doprovodem zakončený slavnostním ohňostrojem je připraven na pátek od 20 hodin. V sobotu se velkolepá podívaná bude opakovat od 14 hodin. Po oba dny ve Znojmě burčák a víno potečou proudem, všude se bude hrát a zpívat, veselit se. Přijeďte se pobavit, zapomeňte chvíli na každodenní starosti a zvolejte s námi: „Sláva králi! Ať žije král!“
Vinné sklepy Valtice
Největším pěstitelem révy u nás jsou Vinné sklepy Valtice, a.s., ty vlastní rozhodující podíl akcií Vinofrukt Dolní Dunajovice, a.s. (420 ha vinic). V současné době Vinné sklepy Valtice zpracovávají ročně na 5000 tun vinných hroznů. Pěstují 15 nejkvalitnějších odrůd, jako například Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, šedé a modré, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Tramín a další.
Vinařské město Valtice leží v jednom z nejmalebnějších koutů jižní Moravy na samé hranici s Rakouskem. Poprvé se Valtice připomínají v roce 1192, kdy tehdejší pasovský biskup Wolker vyměnil Valtice i s vinicemi Widdardovi ze Seefeldu za jiné panství. Opevněné město pak vlastnilo více šlechtitelských rodů, až se ve 14. století stalo vlastnictvím knížecího rodu Lichtenštejnů. O rozsahu vinic se dovídáme z Lichtenštejnského urbáře z roku 1414, kde jsou též sepsány zvyklosti v horenském - viničním řádu.
Velký rozsah vinic si vyžádal výstavbu dvou unikátních sklepů, a to Zámeckého v roce 1430 s kapacitou 650 tisíc litrů a v roce 1640 Křížového sklepa, který je 120 metrů dlouhý a 100 metrů široký s kapacitou přes jeden milion litrů.
Víno z Valtic se v minulosti dodávalo hlavně do Vídně, Slezska – Vratislavi a do Prahy. Po roce 1945 vznikl z Lichtenštejnského majetku Státní statek Valtice, intenzivně rozšiřující výsadbu vinic a orientující se na výrobu kvalitních odrůdových vín. V roce 1992 byl valtický státní statek privatizován do současné podoby akciové společnosti s tradičním znakem na etiketě – bohyní plodnosti, hojnosti a krásy, plující na obláčku.
Dnes akciová společnost Vinné sklepy Valtice produkuje ročně cca 4 miliony lahví vína. Export je orientován především do Kanady, Velké Británie, Německa, ale i do dalších států.